Vår maskinpark utökas ständigt och inget gör oss gladare än att på djupet utforska de inneboende möjligheterna i en nyinköpt maskin! Nedan listar vi några av de maskiner vi använder idag.


Stor CNC-fräs

Vi har en stor CNC-fräs där vi tillverkar det mesta som behöver fräsas. Den har ett arbetsbord på 2100x1300mm och är mycket kraftigt konstruerad. Den har dessutom ett vakuumbord vilket möjliggör praktisk och enkel bearbetning av allt från riktigt rejäla arbetsstycken till tunna plastskivor. De fyra spindelmotorerna, i vilka frässtålen sitter infästa, kan arbeta synkront och kan således i vissa fall få ner produktionstiden till endast en fjärdedel vid mindre serietillverkning och på så vis sänka kostnaden för kunden.

Liten CNC-fräs

Våran lilla CNC-fräs är egentillverkad och i denna kör vi småarbeten och experimenterar småskaligt för de ändamål då det känns överdrivet att använda den stora fräsen. Mestadels handlar det om fräsning och gravering i olika trä och plasttyper men den kan även hantera enklare aluminiumarbeten och kretskortstillverkning till prototyper. Spindelmotorn i den här fräsen kan växlas mot en liten laser och enklare laserskärning kan således också utföras i denna.

Flocking utrustning

Flocking är en process där man med hjälp av statisk elektricitet, ett ledande lim och i vissa fall tryckluft applicerar korta (0.3-4mm) fibrer av nylon på ett material. Effekten som uppnås är en yta som liknar sammetstyg eller plysch beroende på fibrernas längd. Vi har en helt ny flockingmaskin och ett lager med fibrer i regnbågens alla färger vilket möjliggör full tillgång till denna mycket mångsidiga teknik. Smakfullt använt så kan en flockad yta eller detalj ge ett mycket kraftfullt intryck. Exempel på områden där flocking ofta används är: Bilinredningar, present-/smyckes-förpackningar, exklusiva tapeter och papperstryck.

Värmekamera

I våra utvecklingsarbeten så har vi funnit behovet av att mäta temperaturer och se värmeutbredningsmönster överhängande. Därför har vi investerat i en värmekamera från världsledande FLIR. Med detta fantastiska instrument så kan vi mäta temperaturer från -20 upp till 350 grader Celsius och se temperaturskillnader på mindre än en tiondels grad. Vår utbildade termograför använder gärna värmekameran till allt ifrån att undersöka status på våra maskiner och fotografera strålmönster hos olika lamptyper till att felsöka elektronik och kontrollera kretskort. Värmefotografier har också visat sig ha mycket stort pedagogiskt värde för våra kunder och i vissa fall även direkt för deras kunder.

 

info@TKOprototyping.com